top of page

אבחון שחלות

אבחון השחלות.

 

רקע
השחלות הם  2 אברים עגולים הממוקמים בשני צידי האגן. בצמוד לעורקי וורידי ה  Iliac . תפקיד השחלות הוא חשוב ביותר בחיי האשה . במהלך החיים העובריים של הנקבה  נוצרים כ 20 מיליון ביציות בשחלות בתהליך של מיטוזה  מאמצע  הההריון ועד ללידה ברובם הגדול הם נשחקות.  בלידה קיימות כ 2 מיליון ביציות אשר גם הם הולכות ונשחקות. בגיל ההתבגרות יש בממוצע 400,000  ביציות.  בכל מחזור של האשה  בו היא מבייצת מתחיל תהליך של גיוס שך כ אלף זקיקים ברובם נהרסים בתהליך עד לביוץ של ביצית שולטת אחת עד מספר קטן של ביציות נוספות בדר"כ  לא יותר מ3-4 .ביציות. הרזרבה השחלתית הולכת ונשחקת עם השנים ומכיון שהתאים בזקיקים חשובים לתהליך של  ביוץ מחזור חודשי ווסת. התהליך הזה מסתיים כאשר יש דילול  ניכר של הרזרבה השחלתית. ואז מסתיימת תקופת הוסת ומתחיל גיל המעבר. המעבר בין גיל הפוריות לגיל המעבר הוא תהליך שנמשך משפר שנים בממוצע כיום ביו גיל 48 עד 52  וכמובן שבשוליים  אצל מספר קטן של נשים התהליך יכול להיות מודם מאוד משנות השלושים לחיים ועד מאוחר בשנות המישים לחיים.

אולטרסאונד של שחלות תקינות 

 השחלה בגיל הפוריות  מודגמת בחדות ובבהירות בבדיקת אולטרסאונד בגישה נרתיקית .. בגישה זאת ניתן לראות אם

שחלה תקינה -  שחלה שמורכבת מזקיקים ומחלק מרכזי סולידי שנקרא סטרומה. ועל פי כמות ומבנה סידור הזקיקים בשחלות ניתן לאבחן אם מדובר בשחלה תקינה או שחלות מסוג אחר כמו

שחלה פוליציסטית בו  השחלה מוגדלת בנפח של מעל 10 מ"ל וקיימים זקיקים רבים המסודרים בפריפריה של השחלה עקב סטרומה מדולרית  גדולה בשחלה.

על פי מחקרים רבים ניתן באמצעות בדיקת אולטרסאונד של השחלות וספירת הזקיקים האנטרליים ( הקטנים מ10 ממ ) בתקופת הוסת לאבחן את מידת הפוריות  של האשה. 

במהלך חיי הפוריות נפח השחלה יורד עקב שחיקת הזקיקים והביציות שבתוכם. שחלה תקינה ופוריה היא בדרך כלל בנפח שבין 6 " מ"ל וד 12 מ"ל. נפח גדול יותר מזה יכול להתאים לשחלות פוליציסטיות או לממצאים בשחלה היכולה להחשיד ל גידולים  שחלתיים שפירים או ממאירים 

bottom of page